Promotie van Fries Cultureel Erfgoed

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân  is een samenwerkingsverband van zeven toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Blauwhuis, Drogeham, Garyp, Rijs, Siegerswoude en Workum. De leden van de Gezamenlijke Concoursen Fryslân willen het Friese paard in al haar uitingen – en daarmee een belangrijk stuk Fries cultureel erfgoed – bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke “buiten” paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen neemt het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke plaats in.

Paardensport in Fryslân op z’n mooist.

Het Friese paard geniet niet alleen in Fryslân, maar wereldwijd een grote bekendheid. Door de gezamenlijke promotie wordt de positie van het Friese paard verstevigd en wordt het voor nieuwe aanwas mogelijk om door te dringen tot de topconcoursen. Provincie Fryslân die het Fries cultureel erfgoed hoog in het vaandel heeft, ondersteunt financieel, via de Gezamenlijke Concoursen Fryslân, de outdoor concoursen in de provincie.

Provincie Fryslân wil iedereen van harte uitnodigen, inwoners van deze mooie provincie en verder allen die de paardensport een warm hart toedragen, om de zeven concoursen te bezoeken en te genieten van de verrichtingen van de “zwarte parels” onder de Nederlandse paarden.

Authentiek Fries

De oorsprong van het Friese paard ligt in de 13e eeuw of mogelijk zelfs daarvóór. Sinds 1879 kent het Friese paard een stamboek.

KFPS De Koninklijke Vereniging “Het Friesch Paarden-Stamboek” (KFPS) is het oudste en op één na grootste paardenstamboek in Nederland en telt zo’n 15.000 leden, waarvan zich bijna de helft in het buitenland bevindt. In totaal staan ongeveer 60.000 Friese paarden ingeschreven. De KFPS is partner van de Gezamenlijke Concoursen Fryslân, wat zich o.a. uit door gezamenlijke promotie en de KFPS-nieuwelingencompetitie.

Het Friese paard is gemakkelijk te herkennen aan zijn volledige zwarte kleur, lange manen en volle staart, vetlok aan de benen, robuuste bouw en krachtige, maar elegante bewegingen. Het Friese paard vormt daardoor een opvallende verschijning en is mede door zijn vriendelijke karakter bijzonder geliefd. Het is een echt gebruikspaard, zeer geschikt voor dressuur, maar bóven alles een overduidelijke exponent van de Friese cultuur wanneer het is aangespannen voor de Friese sjees.

De Friese sjees

De handgemaakte en fraai bewerkte Friese Sjees (van het Franse “chaise”), ook wel “Krompanelen Sjees” genoemd, kent eveneens een eigen stamboek. Sommige sjezen hebben inmiddels een zeer respectabele leeftijd bereikt. Een enkele is zelfs ouder dan het Koninkrijk Nederland! Kenmerkend aan de sjees zijn de twee opvallend grote wielen en het fraaie zitgedeelte hoog boven de as, dat plaats biedt aan twee personen: de koetsier (heer) links en de passagier (dame) rechts. De sjees is aan de rechterzijde gesloten, zodat de kleding van de dame (als passagier) niet vuil wordt.

Fraaie en kostbare kostuums

Tijdens concoursen van het Gezamenlijke Concoursen Fryslân gaan de dame en heer gekleed in het traditionele Friese kostuum zoals dat rond 1850-1870 werd gedragen. Ook het paard gaat op “z’n zondags”. Het dier heeft een passend hoofdstel en tuig, met witte strengen of leidsels. Door het organiseren van paardensportevenementen voor het Friese paard, aangespannen voor de Friese Sjees, worden dus drie onderdelen authentiek Friese cultuur in de 21e eeuw levend gehouden. En dat levert een geweldig schouwspel op!

logo_kfps_royalfriesianlogo_provinciefryslanlogo_rabobank

Partners van de paardenconcoursen in Fryslân

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garijp, Rijs en Workum. De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.