GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

KFPS Prijs

Deze competitie wordt ingevuld met de nieuwelingencompetitie en is bedoeld voor jonge Friese paarden tot en met zes jaar. Zij worden uitgebracht voor de sjees op diverse concoursen in Nederland. Het doel van de competitie is het opsporen van talentvolle Friese tuigpaarden. De competitie wordt op de concoursen in de provincie Fryslân ondersteund door
Koninklijke Vereniging ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ (KFPS).

De competitierubrieken werden dit jaar op negen verschillende concoursen verreden, met de finale tijdens het Concours Hippique van Drogeham:

  • Lunteren – 30 april 2016
  • Bennekom – 5 mei 2016
  • Roden – 7 mei 2016
  • Dokkum – 25 juni 2016
  • Garyp – 23 juli 2016
  • Norg – 26 juli 2016
  • Buitenpost – 3 augustus 2016
  • Rijs – 6 augustus 2016
  • Drogeham – 3 september 2016 – finale

Een paard moet minimaal zes wedstrijden hebben gereden om te mogen deelnemen aan de finale. De einduitslag omvat de beste zes resultaten, inclusief de klassering in de finale. Deelname aan de finale levert voor alle deelnemers een extra geldprijs op ter stimulering van het uitrijden van de competitie.


Bekijk hier de EINDSTAND van de KFPS nieuwelingencompetitie 2016 >>


Dokkum 25 juni 2016

Stal Chardon’s Jorbert sterke nieuweling
In de KFPS nieuwelingencompetitie, alwaar vier, vijf – of zesjarige onervaren Friese tuigpaarden zich tegen elkaar mogen meten blijkt Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits) gereden door Jelmer Chardon uit Jorwert een gedegen tegenstander. De combinatie won eerder in het seizoen al de rubriek in Lunteren en Roden. Op de eerste wedstrijd binnen de GCF in Dokkum, wist Jorbert zijn sterke vorm te prolongeren en pakte opnieuw de volle 10 punten.  Hij krijgt hierin veel concurrentie van KFPS stamboekhengst Haike 482 (v. Arjen) gereden door Sybren Minkema.

2016 Dokkum foto

Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits) met Jelmer Chardon is een sterke kandidaat in de KFPS-nieuwelingencompetitie 2016. Foto: Johanna Faber

Bekijk hier de uitslag van deze rubriek van Dokkum 2016>>


Garijp 23 juli 2016

Stal Chardon’s Jorbert nog steeds aan kop
De juryleden hadden in de KFPS nieuwelingencompetitie een voorlopige rangschikking gemaakt. Achteraf bleek deze voorlopige rangschikking echt willekeurig te zijn en niet al een ingeschatte eindklassering. Het bleek dat er na de overkamping nog veel werd gewijzigd want de voorlopige vijfde plaats van Jelmer Chardon met Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits) werd na de overkamping een duidelijke winst voor de combinatie. Jobert is heel mooi opwaarts en in zowel in voorbeengebruik als in achterbeengebruik goed, aldus de jury. Udo de Haan reed Hercules P.J. (v. Tjalf) naar een uiteindelijke tweede plaats nadat hij eerder nog voorlopig vierde stond.

2016 Garijp foto

Hercules P.J. (v. Tjalf) van Pieter Wijbenga en Janet van de Ark werd tweede in de rubriek in Garijp. Foto: Johanna Faber

Bekijk hier de uitslag van de rubriek van Garijp 2016 >>


Buitenpost 3 augustus 2016

Nieuwe winnaar
CH Buitenpost had de pech dat het de hele ochtend miezerde waardoor de sfeer nog even weg was. Rijders en grooms hadden hun regenjassen echt nog wel nodig. Omdat CH Buitenpost een wedstrijd uit een serie van meerdere concoursen in een kort tijdsbestek is, zijn er toch een aantal paarden niet gestart in de KFPS nieuwelingencompetitie. Twee daarvan zijn bewust teruggetrokken omdat ze op diezelfde dag ook aanwezig waren in het kampioenschap voor merries voor de sjees. Zo bleef de uiteindelijke deelname in de KFPS nieuwelingencompetitie slechts beperkt tot een vijftal deelnemers. Zonder meer was hierin de betere, Stal de Merskens Jelmer (v. Tsjalle) met Age Okkema in de sjees. Hij liet Hercules P.J. (v. Tjalf) met Udo de Haan aan de leidsels achter zich en ook Haike 482 (v. Arjen) kon niet op tegen de ruime bewegingen van Stal de Merskens Jelmer.

2016 Buitenpost

In de miezerige ochtend op CH Buitenpost werd Age Okkema met Stal de Merskens Jelmer (v. Tsjalle) winnaar van de KFPS-nieuwelingencompetitie.
(Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslagen van de rubriek van Buitenpost >>

 


Rijs 6 augustus 2016

Stal Chardon’s Jorbert is er weer
Op het fraaie CH Rijs kwamen de nieuwe paarden voor het eerst tegenover elkaar te staan op een zandbodem. Dit leek de prestaties van de paarden niet anders te beïnvloeden dan presteren op een grasbodem. Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits) met Jelmer Chardon in de sjees bleek opnieuw de beste en hield daarmee zijn ongeslagen status nog langer vast. Haike 482 (v. Arjen) en Hercules P.J. (v. Tjalf) bleven hun posities in de kop goed vasthouden terwijl Stal de Merskens Jelmer (v. Tsjalle) in Buitenpost nog won en nu, voor de gelegenheid gereden door Harry van Middelaar in plaats van Age Okkema, niet verder kwam dan een zesde plaats.

 

2016 Rijs

Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits) wist ook op CH Rijs de KFPS Nieuwelingencompetitie te winnen. (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van deze rubriek van Rijs >>


Drogeham 3 september 2016

Stal Chardon’s Jorbert pakt eindzege
Met een ongeslagen status ging Jelmer Chardon de finalewedstrijd in de verrichtingshengst Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits). De hengst kwam op zes selectiewedstrijden uit en wist al deze keren te winnen. Die keren dat hij er niet was, zegevierden Haike 482 (v. Arjen) en Stal de Merskens Jelmer (v. Tsjalle). Een ongeslagen status betekent echter nog niet per definitie winst in deze bijzondere competitie voor jonge Friese paarden voor de sjees, dus moest de combinatie ook in Drogeham nog even laten zien wat ze waard zijn. En dat deden ze….! Opnieuw liet Jorbert zich krachtig en sterk in beweging zien en pakte hij wederom de rubriekszege en daarmee uiteraard nu ook de eindzege. De hengst sluit daarmee zijn tuigseizoen af en maakt zich klaar voor het verrichtingsonderzoek van 2016.

NC Jelmer Chardon met Stal Chardons Jorbert (v. Maurits)-4562

Jelmer Chardon sloot de finalewedstrijd winnend af met Stal Chardon’s Jorbert (v. Maurits) en schreef daarmee de KFPS-nieuwelingencompetitie voor 2016 op diens naam.
(Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van de rubriek van Drogeham 2016 >>