GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

KFPS Prijs

Deze competitie wordt ingevuld met de nieuwelingencompetitie en is bedoeld voor jonge Friese paarden tot en met zes jaar. Zij worden uitgebracht voor de sjees op diverse concoursen in Nederland. Het doel van de competitie is het opsporen van talentvolle Friese tuigpaarden. De competitie wordt op de concoursen in de provincie Fryslân ondersteund door
Koninklijke Vereniging ‘Het Friesch Paarden-Stamboek’ (KFPS).

De competitierubrieken werden dit jaar op negen verschillende concoursen verreden, met de finale tijdens het Concours Hippique van Drogeham:

  • Lunteren – 05 mei 2018
  • Bennekom – 10 mei 2018
  • Dokkum – 23 juni 2018
  • Garyp – 21 juli 2018
  • Buitenpost – 01 augustus 2018
  • Rijs – 04 augustus 2018
  • Opmeer – 06 augustus 2018
  • Drogeham – 01 september 2018 – finale

Een paard moet minimaal 70% van deze selectiewedstrijden hebben gereden om te mogen deelnemen aan de finale. De einduitslag omvat de beste 70%, inclusief de klassering in de finale. Deelname aan de finale levert voor alle deelnemers een extra geldprijs op ter stimulering van het uitrijden van de competitie.

2018 Eindstand KFPS Nieuwelingencompetitie>>


CH Dokkum, 23 juni 2018

Het concours is Dokkum is de eerste in rij van de zes grote Friese concoursen. Op de prachtige grasmat van het Tolhuispark werd het concours verreden onder goede weersomstandigheden. De paarden hebben hele mooie sport laten zien. In de KFPS Nieuwelingencompetitie deden nu acht deelnemers mee. Opvallend is dat hier drie goedgekeurde KFPS stamboekhengsten tussen zitten. Ze domineren ook de top van deze competitie. Nane 491 (v. Wimer 461) van Germ Aise Bouma uit Oldeboorn heeft tot nu toe de meeste talenten laten zien. In handen van Sybren Minkema heeft hij alle tot op heden verreden competitiewedstrijden nog gewonnen en ook in Dokkum liet de hengst zich heel best zien. Nane 491 liep met veel gemak en heeft ook de meeste balans. Hij maakt bijna geen misse stap. Hendrik Eppinga heeft in Markus 491 (v. Maurits 437) een fraaie topper die ook in Dokkum al hele sterke momenten heeft laten zien. Markus 491 werd tweede nog voor de derde KFPS stamboekhengst Siert 499 (v. Dries 421) met Age Okkema aan de leidsels.


Nane 491 met Sybren Minkema, winnaar van de KFPS nieuwelingencompetitie in Dokkum. (Foto: Johanna Faber)

 

Bekijk hier de complete uitslagen van de KFPS Nieuwelingencompetitie 2018 in Dokkum>>


CH Garijp, 21 juli 2018

KFPS stamboekhengst Nane 492 (v. Wimer 461) met Sybren Minkema aan de leidsels weet de goede vorm heel sterk vast te houden en eigenlijk ook te verbeteren. De hengst blijkt dit jaar oppermachtig en voor de concurrentie maar moeilijk te verslaan. In alle reeds verreden competitiewedstrijden is het in ieder geval nog niet gelukt. In Garijp wist Rinse P.J. (v. Thorben) met Udo de Haan het dichtstbij te komen. Deze Rinse P.J. van Pieter Wijbenga en Janet van de Ark wordt steeds stabieler en laat ook steeds meer opwaartse houding zien, maar tegen de ruime bewegingen en souplesse van Nane 492 kan hij nog niet op.

Nane 492 (v. Wimer 461) strijdend in Garijp (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de complete uitslagen van de KFPS Nieuwelingencompetitie 2018 in Garijp>>


CH Buitenpost, 01 augustus 2018

Het concours in Buitenpost had dit jaar een jubileum te vieren. Het bestuur mocht dit jaar de 65 editie organiseren. Een paar elementen waren daardoor anders dan dat we gewend zijn. Men koos ervoor om het concours dit jaar te laten beginnen om 12.00 uur en nu door te gaan tot 21.00 uur. Ook kreeg het jubilerende concours een paar prachtige kampioenschappen toegewezen. Standaard in het programma was toch ook weer de KFPS nieuwelingencompetitie waarin opnieuw Nane 492 onverslaanbaar bleek. De hengst wordt elke wedstrijd beter en stabieler. Ook in Buitenpost kwam Rinse P.J.  met Udo de Haan sterk opzetten maar was Nane 492 nog steeds ruimer en krachtiger.

Nane 492 in Buitenpost, nog steeds onverslaanbaar (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de complete uitslagen van de KFPS nieuwelingencompetitie in Buitenpost 2018>>


CH Rijs, 04 augustus 2018

Op de 73e editie van CH Rijs werd het bijna saai in de KFPS nieuwelingencompetitie, niet omdat het niet goed was, maar juist om dat koploper Nane 492 met Sybren Minkema nog steeds zo geweldig loopt. Ook nu kon de concurrentie stuk bijten op de fraaie hengst van Germ Aise Bouma uit Oldeboorn. Nane 492 is steeds erg ruim in zijn beweging met een mooi vooruit grijpend voorbeen en een achterbeen wat sterk wordt ondergebracht. Opnieuw kwam Rinse P.J. met Udo de Haan op een tweede plaats.

Nane 492 opnieuw winnaar op CH Rijs 2018.

Bekijk hier de volledige uitslagen van de KFPS Nieuwelingencompetitie op CH Rijs 2018>>


CH Drogeham, 01 september 2018

Finaledag! Tsja, erg moeilijk was het ook in de finale niet. Nane 492, met Sybren Minkema aan de leidsels liet zich  opnieuw uitstekend zien en was wederom niet te kloppen door de concurrentie. Nane 492 kwam krachtig over, was ruim in zijn bewegingen, zette zijn voorbeen mooi sterk en ruim weg en wist zich ook door zijn mooie front sterk in de kijker te rijden. Spannender was het wie er tweede, derde en vierde zou worden. Helaas had Markus 491 een mindere wedstrijd en verloor hij kostbare punten. Hij eindigde nu in het eindklassement op een vierde plaats. Siert 499 en Rinse P.J. begonnen de finalewedstrijd met een gelijke stand. Rinse P.J. (v. Thorben) had in handen van Udo de Haan echter een sterkere finalewedstrijd waardoor hij voorsprong nam. Rinse P.J. toonde zich wat verhevener in zijn front dan Siert 499 en was ook over de benen wat krachtiger. Nanning Lemstra kende met Sietse fan ‘e Alde Ryd (v. Maurus) nog een sterke finalewedstrijd en kwam in de dagwedstrijd nog netjes op een derde plaats. Hij bleef in het eindklassement steken op een vijfde plaats.


Nane 492, onderweg naar zijn eresjerp tijdens de finalewedstrijd in Drogeham. Foto: Johanna Faber.

Bekijk hier de uitslag van de finalewedstrijd in Drogeham>>