GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

Provinsje Fryslân-priis

In de limietklasse nationaal, dus Friese tuigpaarden gespannen voor de authetieke sjees wordt sinds 2008 de ‘Provincie Fryslân Prijs’ verreden. Susan Bouwman won met Egberdina’s Arwyn in 2015 de Provincie Fryslân Prijs. Op deze pagina kunt u het verloop van de competitie in 2016 volgen.

Bekijk hier de eindstand van de Provincie Fryslân Prijs 2016 >>

 


Dokkum 25 juni 2016

Tsjalle 454 en Eise 489 aan elkaar gewaagd
In Dokkum werd het spits afgebeten in de Provincie Fryslân Prijs 2016. Net als voorgaande jaren is de animo voor de competitie groot en moest net als vorig jaar de rubriek al gesplitst worden om toch alle deelnemers gelijkwaardig te laten starten. KFPS stamboekhengsten Tsjalle 454 (v. Mintse) gereden door Age Okkema en Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon aan de wit katoenen leidsels bleken in deze eerste wedstrijd nauw aan elkaar gewaagd te zijn. Beide hengsten vormen fraaie boegbeelden voor het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek en deden dat in Dokkum ook met veel allure. Ze lopen erg verheven en met een statige houding. De details bleken in de beweging te zitten en dan met name in het voorbeengebruik van de beide hengsten. Het voorbeen van Tsjalle 454 zou volgens de jury iets meer rollend zijn terwijl het voorbeenafloop van Eise 489 ietsje meer stekend kan overkomen. Dit bleek doorslaggevend en derhalve won Age Okkema met Tsjalle 454 deze eerste competitiewedstrijd.

2016 Dokkum foto

Tsjalle 454 (v. Mintse) met Age Okkema won de eerste wedstrijd om de ‘Provincie Fryslân Prijs’ in Dokkum. (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van deze rubriek van Dokkum 2016>>


Garijp 23 juli 2016

Eise 489 nu aan kop
Opnieuw bleken de KFPS stamboekhengsten Tsjalle 454 (v. Mintse) met Age Okkema en Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon zeer nauw aan elkaar gewaagd te zijn. Net als in Dokkum domineerden deze beide combinaties de rubriek. De jury roemde de fijnheid en de elegantie van Eise 489 maar ook het mooie opwaartse van de hengst. Eise 489 won nu de rubriek en Tsjalle pakte nu de tweede plaats. Sybren Minkema bleef stabiel op een derde plaats met Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert).

2016 Garijp foto

Eise 489 (v. Maurits) won dankzij zijn verheven houding en zijn elegantie de tweede competitiewedstrijd. (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van deze rubriek van Garijp 2016 >>


 

Buitenpost 3 augustus 2016

Eise 489 uit de competitie
Rijder Jelmer Chardon heeft dit jaar een duidelijk doel met zijn eigen KFPS stamboekhengst Eise 489 (v. Maurits) en dat is gaan voor het kampioenschap ereklasse, dit jaar gehouden op het mooie CH Rijs. Door winst in de limietklasse in Garijp, Norg en Opmeer leek dit doel voor de combinatie haalbaar en spaarde Jelmer zijn hengst in Buitenpost. Jelmer koos ervoor om de limietklasse te laten vervallen en dit betekende ook direct uitsluiting voor een plaats in het eindklassement van de Provincie Fryslân Prijs. De spanning die er in de eerste twee concoursen binnen de GCF heerste tussen collega stamboekhengsten Tsjalle 454 (v. Mintse) met Age Okkema en Eise 489 met Jelmer is hiermee wel verdwenen. Jelmer zette nu wel een andere topper in, namelijk Stal Chardon’s Ferdinant (v. Jisse). Deze werd in Buitenpost vierde. Sybren Minkema kwam nu sterker opzetten met Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) maar ook Susan Bouwman met Egberdina’s Henk (v. Reinder) komen wat meer in de picture. Het was echter gewoon Tsjalle 454 die in het miezerige begin van CH Buitenpost de rubriek winnend afsloot.

2016 Buitenpost

Tsjalle 454 (v. Mintse) leek zich van regen niet veel aan te trekken. Hij won netjes de limietklasse met Age Okkema in de sjees. (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van de rubriek van Buitenpost 2016 >>


Rijs 6 augustus 2016

Imbert fan Wylgster Pragt pakt nu volle tien punten
Door het uitvallen van Eise 489 in de competitie lijken de kansen voor andere paarden wat groter. Ineens was het Sybren Minkema die met Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) de meeste waardering van de jury kreeg. De hengst toonde zich constant en troefde klassementsleider Tsjalle 454 af. Door afwezigheid van Age Okkema werd Tsjalle 454 voor de gelegenheid gereden door Harry van Middelaar. Ook Feye van de Fabiënehoeve (v. Fabe) had deze keer een andere rijder in de sjees. De eerste paar wedstrijden werd hij door Udo de Haan gereden, op CH Rijs kroop mede-eigenaresse Ester Reen zelf achter de leidsels.

2016 Rijs

Na Tsjalle 454 en Eise 489 was het nu eens Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) gereden door Sybren Minkema die winst in de
Provincie Fryslân Priis bewerkstelligde. (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van de rubriek van Rijs 2016 >>


Drogeham 3 september 2016

Tsjalle 454 imponeert weer
In Drogeham bestond de startlijst van de limietklasse waarin deze Provincie Fryslân Priis wordt verreden uit dertien deelnemers. KFPS-stamboekhengst Tsjalle 454 (v. Mintse) gereden door Age Okkema viel het meest in het oog. Tsjalle toonde zich weer met veel front en een heel sterk voorbeengebruik. Hij won de rubriek. Sybren Minkema, in Rijs nog eerste met Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) deed opnieuw goede zaken en pakte net voor Egberdina’s Henk (v. Reinder) met Susan Bouwman de tweede plaats.

2016 Drogeham

Tsjalle 454 (v. Mintse) pakte in handen van Age Okkema ook in Drogeham de rubriekswinst. (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van de rubriek  van Drogeham 2016 >>

 


Workum 28 september 2016

Tsjalle 454 pakt de titel
De finalewedstrijd in Workum kende vijftien deelnemers. Drie daarvan konden alleen voor de dagprijs strijden. De rest deed nog mee voor het klassement. Eise 489 (v. Maurits) met Jelmer Chardon pakte de deze dagprijs maar was voor het klassement al uitgeschakeld. De jury was zeer onder de indruk van deze hengst en liet weten dat bij Eise 489 met als rijder Jelmer Chardon, het totaalplaatje helemaal klopt. Tsjalle 454 (v. Mintse), gereden door Age Okkema deed aan alle wedstrijden mee en bleef daarin heel constant. Het leverde hen nu in de finale moeiteloos de eindzege in het klassement op. Sybren Minkema en Jolanda Schreuder, met Imbert fan Wylgster Pragt konden goed meekomen maar waren wel net een maatje te klein voor het imponerende front en voorbeengebruik van Tsjalle 454.

lk-age-okkema-met-tsjalle-454-v-mintse-2931

Tsjalle 454 (v. Mintse) voerde met rijder/eigenaar Age Okkema de ereronde in de finale van de Provincie Fryslân Prijs 2016.
Henk Dijkstra, afscheidnemende voorzitter van CH Workum zit naast Age op de sjees (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van de rubriek van Workum 2016 >>