GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

GCF sterk met goede partners en sponsors

De Stichting Gezamenlijke Concoursen Fryslân is een samenwerkingsverband van zes toonaangevende paardenconcoursen in de Provincie Fryslân: Buitenpost, Dokkum, Drogeham, Garyp, Rijs en Workum.

De leden van de GCF willen het Friese paard in al haar uitingen bevorderen door het organiseren van aantrekkelijke ‘buiten’ paardenconcoursen op nationaal niveau. Op deze concoursen heeft het Friese paard, in traditionele aanspanning voor de Friese Sjees, een belangrijke rol.

Klik hier voor meer informatie

Provinsje Fryslân-priis

In de limietklasse nationaal, dus Friese tuigpaarden gespannen voor de authetieke sjees wordt sinds 2008 de ‘Provincie Fryslân Prijs’ verreden. Age Okkema won met Tsjalle 454 in 2016 de Provincie Fryslân Prijs. Op deze pagina kunt u het verloop van de competitie in 2017 volgen.

Bekijk hier de eindstand van de Provincie Fryslân Prijs 2017>>

 


Dokkum 24 juni 2017

Egberdina’s Henk deelt eerste klap uit
Tijdens de eerste selectiewedstrijd van de Provinsje Fryslân Priis 2017 zagen we enkele bekende paarden terug. Een aantal waren ook in 2016 al deelnemer en zullen dit jaar opnieuw een poging wagen deze prachtige ereprijs in de wacht te slepen. Eentje daarvan is Egberdina’s Henk (v. Reinder) van Jeen Mulder uit Waskemeer met rijdster Susan Bouwman in de sjees. Egberdina’s Henk liep een goede wedstrijd maar dat deden ook zijn concurrenten want de jury liet in Dokkum maar liefst zeven stuks meerijden in de overkamping. Nogmaals de blik op de prachtige zwarte krachtige bewegers. Welk paard laat zich het mooist zien? Wie is het meest verheven in zijn front, wie loopt het meest ‘bergop’ en welk paarden kan met zowel zijn voorbenen alsmede zijn achterbeen heel sterk en ruim door de baan gaan? De juryleden bleken niet unaniem in hun besluitvorming, welke in Dokkum weer individueel door een drietal juryleden moest gebeuren. Egberdina’s Henk kreeg twee stemmen en won daardoor deze eerste wedstrijd. De eveneens heel sterk gaande Douwe van R. (v. Maurits) van Sybren Minkema en Jolanda Schreuder uit Frieschepalen kwam nu op een tweede plaats. Jolanda Schreuder zat achter de leidsels.

Egberdina’s Henk (v. Reinder) won de eerste wedstrijd om de ‘Provincie Fryslân Prijs’ in Dokkum. (Foto: Johanna Faber)

Bekijk hier de uitslag van deze rubriek van Dokkum 2017>>

 


Garijp 22 juli 2017

Douwe van R. sterk kopnummer
Tijdens de warme hynstedagen Tytsjerksteradeel werd de tweede selectiewedstrijd in de Provincie Fryslân Prijs verreden. Deze keer won Douwe van R. (v. Maurits) met Jolanda Schreuder in de sjees. Douwe werd door de jury geroemd om zijn ruimte in de beweging. Stalgenoot Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) met Sybren Minkema pakte de tweede plaats. In front is Imbert ietsje minder verheven maar in beweging net zo sterk. De merrie Jetske van Diphoorn (v. Norbert) werd door eigenaresse Maaike de Jong naar een keurige derde plaats gereden. Deze talentvolle merrie is in beweging heel aansprekend. In haar front en houding zou ze wat meer omhoog mogen komen.


Commissaris van de Koning, de heer A.A.M. Brok was in Garijp aanwezig en nam tijdens de ereronde plaats op de sjees naast Jolanda Schreuder
nadat zij met Douwe van R. (v. Maurits) de rubriek won. Foto: Johanna Faber.

Bekijk hier de uitslag van deze rubriekn van Garijp 2017>>


Buitenpost 3 augustus 2017

Douwe van R. opnieuw winnaar
Elke eerste woensdag van augustus in CH Buitenpost. Dit jaar weer een goed verlopen concours met opnieuw winst voor Douwe van R. (v. Maurits 437) in de limietklasse om de Provincie Fryslân Prijs. Ook nu zat Jolanda Schreuder uit Frieschepalen weer achter de hengst. Douwe viel opnieuw op door zijn ruime bewegingen en mooie front. Daar waar in Garijp Egberdina’s Henk (v. Reinder) met Susan Bouwman afwezig was, was hij nu weer sterk. Deze twee toppers blijken elkaar maar weinig te ontlopen en Henk werd nu sterk tweede nog voor de merrie Jetske van Diphoorn (v. Norbert) met Maaike de Jong.

Douwe van R. (v. Maurits) pakte in handen van Jolanda Schreuder ook de zege op CH Buitenpost in de Provincie Fryslân Prijs. Foto: Johanna Faber

Bekijk hier de uitslag van de Provincie Fryslan Prijs van CH Buitenpost 2017>>

 


 Rijs 5 augustus 2017

Joppe maakt tijdelijke overstap
CH Rijs is binnen de Gezamenlijke Concoursen Fryslân de enige die haar wedstrijden laat verrijden op een fraaie zandbodem. Het concours krijgt hierdoor net even een andere uitstraling. De limietklasse zag er op CH Rijs een beetje anders uit. De sterke troef uit de KFPS-nieuwelingencompetitie, Joppe (v. Maurus) van Nienke Schrale en gereden door Henk Hammers deed een overstap. Deze keuze is reglementair toegestaan en heeft alles te maken met het feit dat rijder en eigenaar willen proberen Joppe ook nog te laten plaatsen voor het ereklassekampioenschap wat op 28 augustus a.s. in Groningen zal plaatsvinden. Joppe moet daarvoor driemaal een limietklasse winnen. Hij won er eerder reeds twee en ook op CH Rijs lukte het hem om zijn concurrenten allemaal voor te blijven. Daar waar anders Milan en Mees en soms Sierd nog stukbijten op de prestaties van Joppe, waren het nu vooral Egberdina’s Henk en Douwe van R. die een poging deden. Het lukte ze niet. Joppe is ook in deze klasse nog onverslaanbaar.


Joppe, hier gestart in de limietklasse op CH Rijs wist ook in deze klasse te winnen. Foto: Johanna Faber

Bekijk hier de uitslag van de Provincie Fryslân Prijs op CH Rijs 2017>>

 


Drogeham 2 september 2017

Imbert fan Wylgster Pragt pakt zege
Koploper in het klassement, Douwe van R. (v. Maurits) van de combinatie Minkema/Schreuder stond ten tijde van CH Drogeham in de kliniek. Hij kon derhalve niet meerijden. Stalgenoot Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) hield echter de stal eer hoog en wist de volle tien punten te pakken. De rubriek, die nog niet zo makkelijk was te keuren, had volgens de jury ‘niet echt één uitspringer’. De meeste paarden maakten wel wat foutjes en sommigen misten ook ietsje de scherpte. Imbert liet de meeste power en ruimte zien en won derhalve de wedstrijd. De jury was echter niet unaniem want ook Egberdina’s Henk (v. Reinder) met Susan Bouwman had zich goed in kijker gereden: “Hij liep een goede wedstrijd, maar kon het nog niet helemaal volhouden en mistte iets voorbeenlengte” aldus de jury over Egberdina’s Henk.


Imbert fan Wylgster Pragt (v. Norbert) met rijder Sybren Minkema wist in Drogeham de limietklasse te winnen. Foto: Johanna Faber

Bekijk hier de uitslag van de Provincie Fryslân Prijs op CH Drogeham 2017>>

 


Workum 27 september 2017

Egberdina’s Henk is de winnaar
Met Susan Bouwman aan de leidsels pakte Egberdina’s Henk (v. Reinder) al de eerste selectiewedstrijd in Dokkum. Daarna wist Douwe van R. (v. Maurits) met Jolanda Schreuder een paar keer hoog te eindigen en bleken deze beide paarden zeer aan elkaar gewaagd te zijn. Tijdens de finalewedstrijd in Workum had Egberdina’s Henk door het uitvallen van Douwe van R. ineens een prachtige koppositie en gaf hij deze ook niet meer uit handen. Hij reed een goede finalewedstrijd en wist ook de dagzege te pakken. Daarna was ook de finale uitslag bekend en werd Susan Bouwman voor de derde keer in de geschiedenis van de Provincie Fryslân Prijs winnaar.


Susan Bouwman met Egberdina’s Henk (v. Reinder), winnaar van de finalewedstrijd in Workum
en uiteindelijk ook overall winnaar van de Provincie Fryslân Prijs 2017. Foto: Johanna Faber

Bekijk hier de uitslag van de Provincie Fryslân Prijs 2017 in Workum>>